Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies
3FM-dj Frank van der Lende deelt zijn ultieme festival tips in zijn gastblog.

En dan heb ik het niet over Kerst maar over het festivalseizoen. Eigenlijk begint het festival festijn in januari tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen, lekker struinen door de straten met een biertje en allemaal nieuwe bandjes bekijken. Maar het buitenseizoen start in april met Paaspop. 
Schijndel staat drie dagen op zijn kop. Ik kom daar bijna elk jaar. Voor de radio of om plaatjes te draaien en altijd is het feest. Het kan soms verdomd koud zijn, maar die Brabantse gezelligheid slokt je op. In de grote tent zie je logischerwijs de grote acts, en de wat kleinere bandjes draven op in de andere stages. Rock & roll, keiharde dance, theater, alles komt er voorbij. Paaspop was het startschot en Nederland is begonnen aan een festivalseizoen waar je u tegen zegt.

Nederland festivalland
Hoe klein we zijn qua oppervlakte, hoe groot we zijn qua aantal festivals. Er is zoveel keuze in Nederland. Denk aan de grote knallers als Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross tot aan de kleine onontdekte festivals zoals Hongerige Wolf en Madnes. Probeer die kleine festivalletjes ook echt op te zoeken!
Voor mijn werk bij 3FM ga ik dit jaar sowieso naar Pinkpop en Lowlands. Ik maak vanaf het terrein mijn uitzending op vrijdagmiddag tussen 16:00 en 18:00 uur, maak het hele weekend filmpjes, doe live verslag op de radio en op Pinkpop doe ik ook nog de podia aankondig.

Wel de lusten, niet de lasten
Het fijne van het werken op een festival is dat je alle lusten van het hele event hebt en niet de lasten. Want als je moet poepen, loop je even backstage. Als je in de schaduw een ijskoud biertje wil drinken op een normale stoel, loop je even backstage. En daarbij spreek je ook nog de grote artiesten van de wereld in een interview voor de radio.
Het nadeel aan de werkvibe is dat je je nooit helemaal in een festival verliest. Telefoon weg, horloge af en gaan. Want je hebt toch verplichtingen. Daarom ga ik ook als ik niet aan het werk ben naar festivals. Op de planning staat het Madnes festival op Ameland. Dat is een surfers, skate festival met dito muziek. Drie  dagen lang weg van de normale wereld en rondzwerven op een waddeneiland. Heerlijk.

Het kleine broertje van Lowlands
In de laatste week van juni staat het Down The Rabbit Hole festival op het programma. Het kleine broertje van Lowlands, maar zo fijn, relaxed, goede line-up en leuke mensen. Met veel randprogrammering waar je je eigen vlotten kunt bouwen, shirtjes zeefdrukken of een hoefijzer smeden. Ik ben er sinds de eerste editie bij, en wil dat ook graag volhouden.

Viva la festival. Kom maar op zomer, het is nog lang geen Kerst.

Geschreven door: Frank van der Lende

Volg Frank, 3FM en NPO 3 om helemaal op de hoogte te blijven van dit festivalseizoen!