Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies
Van dans op voorstellingslocatie nummer 1 (West-Terschelling) naar een toneelstuk in de duinen van Oosterend (locatie nummer 35) is 80 minuten fietsen. Met tegenwind 85 minuten. Een lang weekend Oerol betekent goed plannen en veel fietsen (soms heel hard).

Dat plannen hoort er gewoon bij. En begint bij veel mensen al heel erg op tijd. Half juni komen we terug van vier dagen Oerol en een paar maanden later beginnen we alweer te appen. We gaan komend jaar toch wel weer? Gaan we het eerste of het tweede weekend? Zullen we het gewoon maar meteen weer vastleggen?

Cello’s in het bos, dans en acrobatiek op het strand
Vanavond begint de voorverkoop van kaarten voor alle verschillende voorstellingen. Dans, cabaret, toneel, muziek, acrobatiek. Je kunt het allemaal vinden tijdens tien dagen Oerol. En in je schema móet je rekening houden met de afstand tussen de verschillende locaties; halen we het wel om binnen een half uur bij de volgende voorstelling te zijn?

De locaties maken de voorstelling (extra) mooi. Een celloconcert vroeg in de ochtend in de bossen, een dansvoorstelling die je van strand via duinen in een drukke straat brengt, een voorstelling rond een trailer op een verlaten parkeerterrein.

Naast de voorstellingen waar je kaartjes voor koopt, kun je met je Oerol-polsbandje - dat je sowieso nodig hebt om voorstellingen te kunnen bezoeken - verschillende kunstroutes doen op het eiland. Ook is het over het hele eiland straattheater en veel muziek te ontdekken.

De wind voert het woord
De editie in 2012 had als thema De wind voert het woord. Nou, dat hebben we geweten. Dat jaar hebben we tegen windkracht 10 op moeten fietsen en was die 'vijf minuten extra bij tegenwind' niet genoeg qua berekening om je voorstelling te halen.

Opium op Oerol
Op Terschelling loop je Cornald Maas sinds jaar en dag tegen het lijf. Hij maakt al flink wat jaren het mooie tv-programma Opium op Oerol, waarvoor gemiddeld 200.000 cultuurliefhebbers voor de tv zitten. Dit zijn vooral vrouwen van 13 jaar en ouder. En dat strookt wel met het publiek dat op Terschelling rondfietst. Wij noemen hen ‘Oerolvrouwen’; ze zijn met minstens zes, fietsen vrolijk uitgedost breeduit over het eiland en zijn vrijwel altijd vrij luidruchtig.

Cornald Maas heeft deze editie Matthijs van Nieuwkerk, Dione de Graaff, Victor Mids, Ellie Lust en Jan Smit uitgenodigd. Zij bezoeken een voorstelling en vertellen hun bevindingen in Opium op Oerol, van maandag 12 tot en met vrijdag 16 juni om 19.15 uur te zien op NPO 2.

Maandag: Matthijs van Nieuwkerk
Dinsdag: Victor Mids
Woensdag: Ellie Lust
Donderdag: Jan Smit
Vrijdag: Dione de Graaff

Nog 17 nachten slapen en ik check (en waai) even helemaal uit!

Geschreven door: Joris van den Ring-Bax