Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies
Persbericht: Omzet Ster groeit met 11% in 1e halfjaar 2019. De omzet van Ster is in de eerste helft van 2019 uitgekomen op € 97 miljoen. Daarmee zijn de inkomsten 11% hoger ten opzichte van het eerste half jaar van 2018.

Met voortzetting van deze omzetontwikkeling stevent Ster af op een afdracht van € 182 miljoen in 2019. Dat is € 32 miljoen meer dan de € 150 miljoen die het ministerie van OC&W heeft begroot.

Stabiel patroon afdracht Ster

Na een periode van vier jaar, waarin de afdracht daalde, zal er in 2019 sprake zijn van duidelijke groei. Kijkend naar de afgelopen dertig jaar kent de afdracht een stabiel patroon met logische pieken en dalen (zie bijgesloten grafiek ‘Ster afdracht afgelopen 30 jaar’).

De pieken en dalen zijn het gevolg van de economische situatie en grote evenementen uitgezonden door de NOS in de even jaren. Doordat 3FM luisteraars verloor en de Oranje-heren ontbraken op het EK- en WK-Voetbal van 2016 en 2018, vertoonde de afdracht sinds 2016 een neerwaartse lijn. Met de groeicijfers van 2019 is die trend doorbroken.  Met topevenementen als het EK Voetbal, de Olympische Spelen en het Eurovisie Songfestival in Nederland, zal de groei naar verwachting zich in 2020 voortzetten.

 

Grote adverteerders keren in 2019 weer terug bij Ster

De groei in 2019 komt na een jaar waarin Ster haar commercieel beleid heeft aangepast. Met een open en gelijk prijsniveau voor alle bedrijven zijn er veel nieuwe adverteerders bijgekomen, maar een aantal grote adverteerders heeft flink minder besteed in 2018. “Zoals we verwachtten, zien we in 2019 veel van die adverteerders weer terugkeren bij Ster, aangezien de programmering van de NPO kwaliteit en bereik biedt die bij andere partijen niet te realiseren is”, aldus Algemeen Directeur Frank Volmer.

 

Groei op televisie, radio en online

Op zowel televisie, radio als online is er sprake van groei in het eerste half jaar ten opzichte van een jaar terug. Frank Volmer: “Het is natuurlijk geweldig dat Ster zo goed presteert tegen achtergrond van de recente berichtgeving rondom de visiebrief van minister Slob. Met enorme veerkracht laten we zien dat de Ster-inkomsten een substantiële bijdrage leveren aan de mediabegroting”.

Bronnen:

Jaarverslagen 1990-2018

Omzetrapportage januari-juni 2019

Neem voor meer informatie contact op.