Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies
30 september. Johan Cruijff Arena. The Rolling Stones laten nog één keer zien waar ze voor geboren zijn en spelen met hun klassiekers die hele arena plat. Met gerimpelde gezichten en uitgelopen oorlellen staan ze er nog steeds stralend bij. Mick rent het podium over alsof de wereld van hem is en de gelukzalige glimlach van Keith is gedurende de hele avond een stabiele factor. Ronnie is hartverwarmend en Charlie? Charlie is Charlie… En ik? Ik was erbij. "In het kader van de muzikale opvoeding”, zo noemde mijn vader het toen hij me vertelde dat hij kaartjes had gekocht voor het concert. En zo werkte ik zingend en dansend aan mijn algemene ontwikkeling, wat natuurlijk een doorlopend proces is. Daarom kijk ik ook uit naar december. Het duurt nog even, maar de laatste maand van het jaar is een heel goede maand voor de muzikale opvoeding. Het is immers de maand van de Top 2000 en Serious Request.

30 september. Johan Cruijff Arena. The Rolling Stones laten nog één keer zien waar ze voor geboren zijn en spelen met hun klassiekers die hele arena plat. Met gerimpelde gezichten en uitgelopen oorlellen staan ze er nog steeds stralend bij. Mick rent het podium over alsof de wereld van hem is en de gelukzalige glimlach van Keith is gedurende de hele avond een stabiele factor. Ronnie is hartverwarmend en Charlie? Charlie is Charlie… En ik? Ik was erbij.

Muzikale opvoeding
“In het kader van de muzikale opvoeding”, zo noemde mijn vader het toen hij me vertelde dat hij kaartjes had gekocht voor het concert. En zo werkte ik zingend en dansend aan mijn algemene ontwikkeling, wat natuurlijk een doorlopend proces is. Daarom kijk ik ook uit naar december. Het duurt nog even, maar de laatste maand van het jaar is een heel goede maand voor de muzikale opvoeding. Het is immers de maand van de Top 2000 en Serious Request.

De Top 2000 komt ieder jaar terug en is een prachtige verzameling van muziek en haar legendes. Opvallend vind ik de grote variëteit aan artiesten in misschien wel de meest bekende lijst van Nederland; het is echt muziek van alle tijden. Zo zie ik dat vorig jaar het oudste nummer uit 1939(!) kwam (en het nieuwste nummer uit 2016). Een overwinning als mij wordt gevraagd: en Sietske, van wie is dat oudste nummer dan? En ik vervolgens het antwoord goed heb. Dit jaar kan ik in ieder geval hoge ogen gooien door te weten dat Strange Fruit van Billie Holiday is én uit 1939 komt.

De Top 2000 is van groot belang voor mijn algemene kennis en daarom ben ik erg blij dat je er niet omheen kunt. Er zijn namelijk allerlei kanalen waarop je de Top 2000 kunt volgen. Het meest voor de hand liggende is om de radio aan te zetten en zo te genieten van al het moois. Met zijn allen eromheen, alsof je rond een kampvuur zit. Op televisie kun je de Top 2000 a Gogo kijken. Je kunt terecht in het Top 2000 Café en ook op de website van NPO Radio 2 luister je live mee. De Top 2000 is overal en is er voor en door iedereen. De helden van vroeger en de sterren van nu staan zij aan zij. Je kunt met de hele familie samen luisteren, want er is voor ieder wat wils!

Serious Request
Ook Serious Request brengt families samen. Niet alleen omdat je ook dit evenement samen met je familie kunt meemaken. Nee, ‘families samenbrengen’ ís het doel van Serious Request 2017. Dit jaar gaat de opbrengst van de actie namelijk naar het opsporen van vermiste kinderen en het herenigen van gezinnen wereldwijd. Welke dj’s dit jaar de donkere dagen voor Kerst zullen doorbrengen in het Glazen Huis, is nog niet bekend. Wel weten we dat het in Apeldoorn gaat plaatsvinden.

En natuurlijk kan Serious Request ook een rol spelen in de (muzikale) opvoeding. Niet alleen het horen van de muziek draagt bij aan ieders ontwikkeling, ook de sfeer om het luisteren heen. Er zijn dj’s die bereid zijn om hun vrijheid voor een paar dagen in te leveren en vloeibare pizza tot zich te nemen. Muziekliefhebbers trekken er massaal op uit om een blik te werpen op het Glazen Huis en voelen daar dat Nederland ondanks de kou toch warm kan zijn in december. Zij weten de brievenbus voor donaties makkelijk te vinden. De fantasie en vindingrijkheid van Nederlanders wordt geprikkeld en zo ontstaan er mooie acties om geld mee op te halen.

Tot zover mijn reclamepraatje over muzikale opvoeding, The Rolling Stones en gevarieerde muzieklijsten. Nu ik bij Ster werk, kan ik het niet laten om the elephant in the room toch even te benoemen: het is volop mogelijk reclamezendtijd rondom Serious Request en de Top 2000 in te kopen!

Hoe dan ook, ik kan niet wachten tot het december is. Als het nu dan toch koud en guur wordt, dan verlang ik naar de gezelligste donkere maand. Gelukkig is december hier eerder dan je denkt, nog maar twee maanden!

En terwijl ik dit schrijf, bedenk ik mij op de valreep toch nog een goed voornemen voor 2017: dit jaar wil ik eindelijk eens de tijd nemen om mee te stemmen voor de Top 2000!

Geschreven door: Sietske Steenbeek