Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies

AdMeasure, de commercialtest van Ster, bestaat 15 jaar. Bijna 2000 commercials passeerden de revue en zorgden daarbij voor waardevolle inzichten. In dit artikel staat centraal: reclameherkenning.

Het belang van reclameherkenning

Op de relevante momenten wil je graag dat consumenten spontaan aan jouw merk of product denken. Want hoe hoger de mentale beschikbaarheid, hoe meer mensen voor jouw merk kiezen en hoe hoger je omzet. Adverteren heeft direct effect op de mentale beschikbaarheid. Reclameherkenning is een belangrijk onderdeel van een succesvolle campagne. Uit onderzoek van het Ehrenberg Bass Institute bleek namelijk dat herkenning kan leiden tot een hogere mentale beschikbaarheid van je merk.

Reclameherkenning is de eerste, maar vaak ook moeilijkste stap om je campagnedoelstellingen te bereiken. Het heeft namelijk een nauwe connectie met aandacht. Dagelijks worden er zoveel reclames op de consument afgestuurd, dat het niet eenvoudig is om in die veelvoud de aandacht te pakken en vast te houden. Daarnaast is herkenning een voorwaarde voor merkherinnering of boodschapoverdracht.

Hoe zorg je nou dat jouw commercial de aandacht pakt, herkend én herinnerd wordt? Interessant is dus om te weten welke factoren in je creatie hierbij een rol spelen. Aan de hand van onze nieuwste AdMeasure database hebben we gekeken naar de werking van reclameherkenning voor radio en tv.

Dit leren we van AdMeasure

Als eerste hebben we gekeken naar wat de gemiddelde herkenning van commercials op radio en tv is*. Hierbij zien we dat tv-commercials beter herkend worden (83%) dan radio commercials (70%). Wellicht komt dit door het extra visuele aspect van tv, waar radio het alleen met audio moet doen.

De vraag is welke aspecten een belangrijke bijdrage leveren aan de herkenning van je commercial. Voor zowel radio als tv geldt dat het aantal associaties dat men kan opnoemen bij de commercial de sterkste driver is voor herkenning van de commercial.

Verder zien we dat er voor tv een aantal andere creatieve aspecten van belang zijn dan voor radio. Zo is het met name belangrijk dat de commercial passend moet zijn bij het merk. Op die manier is het namelijk makkelijker voor mensen om jou te herkennen. Daarnaast zien we dat commercials die vermakelijk zijn ook beter scoren op merkherkenning. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de spots van Mora: zij zetten al jaren Cora in, wat zorgt voor een goede herkenbaarheid. Daarnaast zijn het leuke kleine verhalen die vermakelijk zijn om naar te kijken. Irritatie heeft overigens ook effect op herkenning, maar geen positief effect. We willen natuurlijk het liefst allemaal naar iets vermakelijks kijken.

Voor radio geldt dat de spot vooral positieve associaties moet oproepen, makkelijk te begrijpen en kalm is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de spots van A Vogel. Deze zijn heel kalm en maken goed duidelijk waarover het gaat. Ze zijn daarmee eenvoudig te herkennen.

De positie van je commercial

Er zijn natuurlijk ook andere manieren - naast je creatie - om aan je merkherkenning te bouwen. Zo bleek uit ons eerdere onderzoek naar radio dat ook de positie van de commercial in het blok van invloed is. Bij alle geteste commercials was de reclameherkenning significant hoger wanneer de commercial op de laatste positie in het blok stond ten opzichte van een andere plek in het blok.

Voor tv geldt precies het omgekeerde. Hier is de reclameherkenning hoger wanneer de commercial op de eerste positie staat versus een andere positie in het blok. Uit eigen onderzoek bleek namelijk dat bij alle geteste commercials de reclameherkenning hoger was wanneer de commercial op de eerste positie in het blok stond dan wanneer hij een andere plek in het blok innam.

Deze positieve resultaten voor radio en tv waren zichtbaar bij zowel kleine als grote merken. Naast de eerste positie in het blok voor tv en de laatste positie voor radio, waren de andere posities niet van invloed. Wil je dus de kans op merkherkenning vergroten en bouwen aan je mentale beschikbaarheid, kies dan voor een voorkeurspositie.

Inzet van een tag-on

Een andere manier om onder andere aan herkenning te bouwen is het inzetten van een tag-on. Door het inzetten van een tag-on creëer je een extra moment om jouw doelgroep te bereiken. Zorg er hierbij voor dat je de belangrijkste distinctive brand assets in zowel je hoofdspot als tag-on terug laat komen. Op deze manier wordt het verwerkingsproces bij de ontvanger meerdere malen geactiveerd en worden het merk en de boodschap sterker opgeslagen in het geheugen.

Een tag-on heeft natuurlijk nog meer effecten. Zo scoren aspecten als spontane en geholpen merkherinnering, duidelijkheid van de hoofdcommercial en boodschap herinnering significant hoger wanneer er een tag-on is ingezet.

Maar we weten ook dat - in de perceptie van de consument - een tag-on lang niet altijd een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de hoofdspot. Voor tv voegt een tag-on gemiddeld 49% toe en voor radio 44%. Hier is nog ruimte voor verbetering: een tag-on die echt nog iets nieuws toevoegt aan de hoofspot kan namelijk de koopintentie verhogen (33%) en creëert meer effect dan een tag-on welke een herhaling is van de hoofdspot (19%). Zet dus een tag-on in die additionele informatie biedt op de hoofdspot voor het beste effect.

Tips

  1. Gebruik je distinctive brand assets en voer deze consequent door, zo bouw je aan het associatienetwerk en de herkenning van je commercial.
  2. Kijk verder dan creatie alleen maar ook naar de plaatsing van je commercial. Voor radio geldt dat de laatste positie in het blok een bijdrage kan leveren aan je reclameherkenning. Voor tv zien we positieve effecten als de commercial als eerste in het blok te zien is.
  3. Overweeg de inzet van een tag-on. Naast de vele andere voordelen van een tag-on is het ook een manier om vaker in het geheugen van de ontvangers te komen en daarmee sneller te bouwen aan je merkherkenning.

Wil jij ook weten hoe het met de herkenning van jouw commercial zit? Laat je commercial testen met AdMeasure.

* In het AdMeasure onderzoek worden de commercials in een commercialblok getest. Om herkenning te kunnen meten wordt de volgende vraag gesteld: “Kunt u voor ieder van de volgende commercials aangeven of u deze in het commercialblok heeft gezien/gehoord?”

Bronnen
Ster, 2020, Wat radioreclame bij de publieke omroep voor jouw merk kan doen
Sharp, 2010, How Brands Grow
Ster, 2019, Wat kan een tag-on doen voor je tv-commercial?

Ook interessant

De creatie van tv-commercials

De creatie van radiocommercials

Meer weten?

Meer weten?

Naomi Meijer

accountmanager
+31 35 672 55 83 naomi.meijer@ster.nl

Vul je voornaam in.
Vul je achternaam in.
Vul je e-mail in.
Vul je telefoonnummer in.
Vul je voornaam in.
Vul je achternaam in.
Vul een geldig e-mailadres in.