Een halfjaar NMO-luisteronderzoek: vijf bevindingen
Begin dit jaar startte het nieuwe NMO-luisteronderzoek, als onderdeel van het Nationaal Media Onderzoek (NMO). Vanaf dat moment worden de luistercijfers voor de Nederlandse radiozenders op een nieuwe manier gemeten. Wat kunnen we na een halfjaar leren van deze nieuwe cijfers? In dit artikel lees je vijf bevindingen.
1. NPO Radio 2 is en blijft de grootste
De populaire zender NPO Radio 2 laat ook in de nieuwe meetmethode knalgroene cijfers zien. De zender behoudt met een gemiddeld luistertijdaandeel van 16,2% zijn marktleiderspositie in de doelgroep 25-67. Ook in onder meer 13+ en 50-67 is de zender de grootste. Vooral de ochtendshow weten luisteraars goed te vinden: Jan-Willem Start Op met Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte is de best beluisterde ochtendshow in de doelgroep 25-67.
2. NPO-radiozenders blijven stabiel
Naast NPO Radio 2 blijven ook de andere NPO-zenders stabiel. Zo ziet NPO Radio 1 in de eerste zes maanden van 2023 een gemiddeld luistertijdaandeel van 5,6% in de doelgroep 25-67. De zender noteert hiermee landelijk de zesde positie.
NPO Radio 5 behaalt in 25-67 een gemiddeld luistertijdaandeel van 3,6%. NPO 3FM en NPO Klassiek blijven in dezelfde doelgroep stabiel op een gemiddelde van respectievelijk 2,4% en 0,7% luistertijdaandeel.
3. NPO Radio bereikt een derde van de radiomarkt
De kracht van de NPO-zenders is duidelijk merkbaar: alle NPO-radiozenders samen behalen een gemiddeld marktaandeel van 35,3% op 13+ en zijn dus goed voor ruim een derde van de radiomarkt. Dit betekent dat de zenders samen circa 6 miljoen luisteraars per week bereiken. Voor merken betekent dit een miljoenenpubliek binnen handbereik!
4. Themaweken zorgen voor meer luistertijdaandeel
Dankzij de nieuwe meetmethode is het mogelijk om specifieker te meten, op week- en minuutniveau. Daarmee is bijvoorbeeld te zien welke impact themaweken van radiozenders hebben op de luistertijdaandelen.
In het eerste halfjaar kwamen onder meer de NPO Radio 2 Top 80’s, 3FM Zeroes Top 1003 en De Week van de Jaren 80 op NPO Radio 5 voorbij. Wat bleek? Na deze weken is er een duidelijke, tijdelijke stijging in het luistertijdaandeel te zien. Zo zorgde de NPO Radio 2 Top 80’s voor 8% meer luisteraandeel, De week van de Jaren 80 voor gemiddeld 20% meer aandeel en de 3FM Zeroes Top 1003 voor maar liefst 35% meer aandeel (13+). Dit biedt kansen voor merken die tijdens dit soort themaweken te horen zijn.
5. Luisterpatroon duidelijker gemeten
Een ander interessante uitkomst is dat het luisterpatroon gedurende de dag duidelijker zichtbaar is, doordat het luistergedrag nauwkeuriger gemeten kan worden. Voor merken houdt dit in dat ze campagnes beter kunnen afstemmen op het publiek, omdat ze nu preciezer weten wanneer mensen luisteren.
Zo blijkt dat het aantal luisteraars gelijkmatiger verdeeld is over de dag en dat er ook na de ochtendspits nog veel mensen luisteren. De ochtendspits blijft wel een interessant tijdstip voor merken om aanwezig te zijn, blijkt uit onderzoek van GroupM. Een reclame levert namelijk maar liefst 37% meer impact op wanneer de luisteraars een motorische afleiding hebben, zoals autorijden. Je radiocommercial wordt ’s ochtends in de auto dus aandachtiger beluisterd!
Wat kan je verwachten
van het tweede halfjaar?
Vooruitkijkend naar het tweede halfjaar van 2023 zijn er volop kansen bij NPO Radio. Zo zijn er weer veel themaweken, waar merken – zoals eerder in dit artikel genoemd – hun voordeel mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het welbekende 3FM Serious Request op de Grote Markt in Nijmegen van 18 t/m 24 december en natuurlijk de lijst der lijsten, de NPO Radio 2 Top 2000 tussen kerst en oud en nieuw.
Maar er is meer! Ook op NPO Klassiek en NPO Radio 5 staan er mooie evenementen op het programma zoals de Klassieke Top 400 in oktober en de Evergreen Top 1000 in november.
Lancering vernieuwde kijkonderzoek
Daarnaast zal in de komende periode het nieuwe luisteronderzoek worden aangevuld met een vernieuwd kijkonderzoek. Op 28 augustus is het zover en wordt het kijkonderzoek van SKO vervangen door het NMO-kijkonderzoek. Met een verbeterde methode, nieuwe technologie en een groter panel (1650 huishoudens) zullen merken een completer beeld krijgen van het kijkgedrag.
Dit biedt mogelijkheden voor het strategisch inplannen van televisiecampagnes. Daarbij is het een mooie stap naar de totstandkoming van het crossmediaal bereiksonderzoek, waarbij merken inzicht kunnen krijgen in het totale mediagebruik van de Nederlander en hierop kunnen inspelen.
Met jouw merk scoren op radio?
Kortom, er zijn volop kansen voor merken om het grote publiek te bereiken bij de NPO. Wil jij dit jaar met jouw merk schitteren op een van de radiozenders of rondom een van de evenementen? Of wil je meer weten over jouw kansen bij Ster? Onze accountmanagers staan voor je klaar.