Bereik miljoenen Nederlanders
Adverteren bij de publieke omroep
Gratis media-advies

Hoe zorg je ervoor dat mensen van je bestaan en product afweten? Om dit te bereiken, zette Meesman vanaf begin 2018 een radiocampagne in bij Ster. Het resultaat was een zichtbaar mooie stijging in merkbekendheid.

Meesman is een in 2005 opgericht fondsbeheerder van indexfondsen dat als doel heeft iedereen in staat te stellen op een verantwoorde manier een vermogen op te bouwen. Zij doen dit door te beleggen in breed gespreide indexfondsen en die voor lange termijn vast te houden. Jarenlang onderzoek en ervaring wijst uit dat dit voor de meeste mensen de beste kans op goede beleggingsresultaten biedt.  

Maar om ervoor te zorgen dat men je weet te vinden, is goede merkbekendheid van belang. De naamsbekendheid van Meesman was echter gering: uit een 0-meting van Ster en onderzoeksbureau SAMR bleek dat de spontane en geholpen bekendheid laag waren. Om hier verandering in te brengen, startten zij begin 2018 een radiocampagne bij Ster.  

Het verhogen van naamsbekendheid: hoe doe je dat?

Een verhoging in naamsbekendheid houdt in dat je wil dat mensen spontaan aan jouw merk denken als het over je productcategorie gaat. Hoe vaker én eerder ze aan je denken, des te groter je mentale marktaandeel. Hoe groter je marktaandeel, hoe meer mensen voor jouw merk kiezen en hoe meer omzet je genereert. Op die manier kun je als merk groeien (Praktische lessen voor merkgroei, Ster 2019). 

Het verhogen van naamsbekendheid is dus heel belangrijk, maar kost tijd. Het is een proces waarbij verschillende factoren een rol spelen, zo moet je goed letten op je mediadruk. Hiervoor heb je verschillende strategieën, zoals burstingdripping en continue media-inzet: 

  1. Bij een bursting-strategie is de mediadruk geconcentreerd op enkele weken. 
  2. Bij een dripping-strategie wordt de campagne gedurende een iets langere periode ‘op en af ingezet’. 
  3. Bij een continue media-inzet wordt de mediadruk gelijkmatig verdeeld over een lange periode. 

De keuze voor de juiste strategie hangt af van de branche en de soort campagne (De effectieve inzet van TV campagnes, Ster 2014). In het geval van Meesman is er gekozen voor een dripping-strategie. Voor de financiële dienstverleningsbranche blijkt namelijk dat zo'n strategie zorgt voor een hoger effect op betrouwbaarheid, een hele belangrijke waarde voor financiële producten. 

Waarop moet je letten bij de creatie van je commercial? 

Naast mediadruk kan ook de inhoud van een radiocommercial effect hebben op je merkbekendheid, vooral op het gebied van het aantal boodschappen. Een gemiddelde radiospot heeft vier boodschappen; ons advies is om maximaal twee boodschappen in je commercial te verwerken. Een radiocommercial met (te) veel boodschappen wordt namelijk sneller vergeten (Groeien met radioreclame, Ster 2019).  

Daarnaast is het bij een product zoals Meesman Indexbeleggen belangrijk om duidelijk te vertellen wie je bent en wat je doet en dit in je spot vaak genoeg te herhalen. Met dit in het achterhoofd heeft Meesman ervoor gekozen een commercial met een langere spotlengte te maken. Zo konden ze duidelijker vertellen wie ze zijn en wat ze doen. 

Een groot bereik bij de juiste doelgroep 

Na een kennismaking bleken Meesman en Ster een goede match te zijn. Voor Meesman was de verhouding tussen het bereik en de kosten belangrijk. NPO Radio 1 en 2 bleken perfect te passen bij Meesmans wensen: het genereren van een groot bereik bij de juiste doelgroep voor een acceptabele prijs. 

Ster zorgt voor heldere cijfers over het bereik van een flight en de kosten die hieraan verbonden zijn. Ze denken mee in het vinden van de beste verhouding en in het kader van meten is weten, hebben zij metingen wat betreft onze naamsbekendheid uitgevoerd. Zo kunnen wij zien wat de impact van de campagne is. Het is fijn schakelen met de Ster.

Missie geslaagd 

Vanaf de eerste week dat de radiocommercial te horen was, waren er direct al mooie pieken te zien in het websitebezoek. Dit was voor Meesman erg motiverend, maar bleek in het begin echter van korte duur: zodra ze niet meer op de radio te horen waren, zakte het websitebezoek weer in. Omdat we weten dat het verhogen van naamsbekendheid een lange adem nodig heeft, werd de radiocampagne doorgezet.  

Nu, anderhalf jaar later, zijn de effecten daarvan te zien: de geholpen bekendheid is significant gestegen. Daarnaast is er ook meer consistentie in het aantal websitebezoeken. Mooie resultaten! Maar ook los van de cijfers merkt Meesman in de directe omgeving dat de naamsbekendheid groeit:  

Als ik tegenwoordig aan mensen vertel dat ik bij Meesman werk, hoor ik steeds vaker: ‘Die naam komt bij bekend voor!’ Laatst kregen wij bloemen bezorgd op kantoor en de bezorger vroeg of wij ‘de Meesman van de radiospots' waren. Mooi, toch? Missie geslaagd, denk ik dan.

Ook groeien met radioreclame?

Lees er alles over in onze whitepaper Groeien met radioreclame. Direct actie ondernemen? Dat kan natuurlijk ook; neem hiervoor contact op met een van onze accountmanagers.  

Neem direct contact op!